SLO

Poročilo “The Lancet Countdown on Health and Climate Change 2020”

03.12.2020
Izšlo je novo poročilo “The Lancet Countdown on Health and Climate Change”, ki letno spremlja in analizira kazalce, ki vplivajo na povezavo med javnim zdravstvom in podnebnimi spremembami. V projektu sodeluje 120 strokovnjakov iz 35 institucij, med njimi tudi World Health Organisation (WHO).

Podnebna kriza zavoljo podnebnih sprememb ni več stvar prihodnosti. Je problem, ki vpliva na vse nas. Vpliva namreč na več vidikov zdravja: vse od hrane, vode, zraka, do celotnega zdravstvenega sistema.

Poročilo “The Lancet Countdown 2020” izpostavlja, da sta pandemija Covid-19 in podnebna kriza pravzaprav krizi, ki se med seboj močno prepletata. Kljub pojavu pandemije nismo bili prikrajšani za ekstremne vremenske pojave, kot so vročinski valovi, požari, tropske nevihte itn., ki so posledice podnebnih prememb. To nam daje vedeti, da si ne moremo zatiskati oči in privoščiti "gasiti požara le na eni fronti", temveč se je treba na pandemijo Covid-19 odzvati z upoštevanjem vsesplošne blaginje človeštva. Kjer je ključnega pomena prilagajanje in ublaževanje posledic podnebne krize. 

Usklajevanje odziva na pandemijo Covid-19 z ustreznim odzivom na podnebno krizo bi tako pozitivno vplivalo na izboljšanje javnega zdravja, trajnostno ekonomijo in zaščito okolja. A časa ni več veliko. Če nam ne uspe združeno odgovoriti na zdravstveno in podnebno krizo, bo to imelo negativne posledice - tako kratkoročne kot dolgoročne - na prav vseh 7,8 milijard Zemljanov.

Celotno poročilo je dostopno tu.