SLO

»ZDRAVNIKI ZA ČIST ZRAK: Manifest za čistejši promet v svetu po krizi COVID-19«

14.07.2020
V IMZTR se pridružujemo ostalim članom medicinske in znanstvene skupnosti pod iniciativo »Zdravniki za čist zrak« in izražamo zaskrbljenost nad vplivom nadaljnje uporabe fosilnih goriv v vozilih ter pozivamo k bolj trajnostnim in nujnim ukrepom za obvladovanje onesnaževanja iz prometa.
Onesnaženost zraka je svetovni javnozdravstveni problem, ki vpliva na vse nas. Povečuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, možganske kapi, raka, demence, sladkorne bolezni, povzroča astmo pri otrocih in poškoduje skoraj vsak organ v našem telesu. Prometni sektor je ključni vir onesnaženosti zraka, ki spodbuja podnebno in javnozdravstveno krizo.


Kot zdravstveni delavci:

1. od odgovornih zahtevamo, da najnovejše znanstvene dokaze o škodljivih vplivih onesnaževanja zraka na zdravje upoštevajo kot podlago za čistejše prometne politike;

2. pozivamo Evropsko unijo in nacionalne vlade, da do leta 2028 prenehajo s prodajo novih vozil na dizelski in bencinski pogon ter vozil na zemeljski plin, hkrati pa postopno izločijo obstoječa onesnažujoča vozila iz mestnih območij;

3. pozivamo k spremembi mest – od mest »za avtomobile« v mesta »za ljudi«, torej k ureditvi mest, ki spodbujajo hojo, kolesarjenje in konkurenčni javni prevoz.


Vsi smo vključeni v boj proti COVID-19. Pandemija koronavirusa je po celem svetu postavila zdravstveno varstvo pred veliko preizkušnjo. Same korenine zdravstvene krize pa so povezane z uničenjem biotske raznovrstnosti, podnebno krizo in še predvsem z onesnaževanjem zraka.

Boj proti onesnaževanju zraka danes ne bo pomagal le pri reševanju podnebne krize, ampak bo tudi izboljšal zdravje ljudi.

Ekstremni ukrepi, ki so bili uvedeni med samoizolacijo, so pokazali takojšnje koristi zmanjšanja števila avtomobilov na naših ulicah. Slednje je neposredno vplivalo na izboljšanje kakovosti zraka, ki ga dihamo. Mesta že razvijajo načrte za skupno uporabo javnih površin s spodbujanjem kolesarjenja in hoje, kar mora postati norma za prihodnost.

Onesnaženost zraka namreč duši naše bolnike in naše okolje. Zato odgovorne pozivamo, naj nujno izvedejo rešitve za bolj trajnostno in varno aktivno mobilnost za vse, v korist našega zdravja in našega planeta.


PODPIŠI MANIFEST!

Vir:
Manifest je nastal v okviru European Public Health Alliance (EPHA), katere član je tudi IMZTR.
Več: https://medics4cleanair.eu/


Foto: Caleb Oquendo (Pexels)